Svi su odlepili za aplikacijom koja vas čini starima, pa smo čuli da i nije baš bezbedna! Ali, nije jedina…

Trenutno je jako popularna aplikacija FaceApp koja nam omogućava da vidimo kako ćemo izgledati u starosti, a toliko je postala popularna da su društvene mreže i mediji preplavljeni fotografijama ostarelih poznatih ličnosti i “običnih smrtnika”.

Ipak, američka advokatica Elizabet Pots Vajnstin upozorila je putem Tvitera na uslove korišćenja te aplikacije, u kojima je pronašla prilično zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliranjem aplikacije prihvate uslove njenog korišćenja, FaceAppu daju “stalnu, neopozivu, besplatnu globalnu dozvolu za upotrebu, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavljivanje, prevođenje i stvaranje drugih dela” na osnovu sadržaja sa vaših uređaja.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što bi im moglo biti potrebno, uključujući i reklame. Tako da, ako ste instalirali aplikaciju, nemojte da se iznenadite ako vaša fotografija osvane na nekom reklamnom plakatu za, na primer, kondome, lek protiv impotencije ili za nešto treće, piše B92.

Ipak, Gugl želi da smanji ove aktivnosti, a u tu svrhu kompanija je uklonila veći broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle da budu upotrebljene za uhođenje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izveštaju “Avasta” koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i šalju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *