Novo istraživanje je svrgnulo 40-godišnji argument: “Video igrice izazivaju nasilje”

Rat protiv igrica vođen je već 40 godina, a ovo novo istraživanje ga je okončalo!

Kroz istoriju društvo i mediji su odbacivali nova saznanja, viodove umetnosti i nove tehnologije. Kritikovali su ih, crnili i zabranjivali. Aristotelov zaključak da je zemlja okrugla, novine su nas otuđile, takođe i telefoni, rock ‘n’ roll je podsticao decu na nasilje. Danas je došao red na video igrice!

Video igra: Grand Theft Auto V

Video igrice = simulatori ubistava

Još od njihovog stvaranja, ’70.-ih godina, bile su kritikovane pod mišljenjem da će učiti decu nasiljem!

Prvi primer za to je bio Death Race (1974). Mediji su tražili njenu zabranu jer se u igrici gaze gremlini. Njihovo mišljenje je bilo da će takva igrica podstići ljude da gaze ljude! Ali kao što i sami vidite, ovi gremlini su 8 piksela koji jedva podsećaju na čiča-glišu!

Death Race, video igrica iz 1974. godine

Ovo je bio samo početak hajke protiv igrica. ’90. su bile godine pucačina i fighting igrica. Mortal Kombat je bio glavna meta. Desilo se više ubistava čiji su počinioci igrali ovu igricu. Mediji i policija su je smatrali jednim od glavnih faktora. Po ovom pitanju se pobunila i američka vlada. Bio je trenutak da igrice dobiju rating sistem.

PEGI i ESRB

Nama danas poznati kao PEGI, u Evropi i ESRB, na američkom kontinentu, su sistemi koji ocenjuju igrice po sadržaju koji se u njima nalazi. Od E za everybody do M za mature. Ovi sistemi služe da odrede uzrast za koji je ova igrica namenjena.

Krivac se ne menja!

Čak ni ova podela igrica po uzrastu nije bila dovoljna. Narativ je ostao isti, zločini su se menjali!

Igrice su bili krivci za masovna ubistva u školama. Različiti voditelji su govorili o video igrama, kao o Satanu. Lagali su da Watch Dogs uči klince da vam hakuju računare. Slagali su da Battlefield i Call of Duty uče decu da rukuju oružjem. Koristili su taktike zastrašivanja i uspeli su da uplaše mase!

Rađena su istraživanja sa agendom da dokažu ovo mišljenje.
Javno mnjenje je još uvek gledalo na video igrice sa negativnom konotacijom.
Ali vreme je da se to promeni!

Istraživanje koje je pokazalo ISTINU

Sve do ove godine! U februaru 2019. godine, Oxfordov Institut za Internet je objavio novo istraživanje. Ono je pokazalo da NE postoji veza između agresivnog ponašanja adolescenata i video igrica! Tako da sada možete igrati svoje igrice na miru, znajući da mediji nisu u pravu.

 • Istraživanju je prisustvoalo 2008 učesnika. Polovina su bila deca od 14 do 15 godina, a druga polovina su bila njihovi staratelji.
 • Istraživanje se sastojal od subjektivnih i objektivnih podataka. Deca i njihovi staratelji su odgovarali na pitanja poput: Da li bi udarili nekoga ako su ljuti? Da li se često raspravljaju? Da li se desi da igubite živce? Primetili su da su odgovori dece i roditelja bili slični.
 • Između sebe su igrali 1596 različitih video igrica. Po već spomenuti sistemima ocenjivanja, 67% su nasilne
 • Profesori i istraživači su pokušali da nađu vezu između njihovog ponašanja i žanra igrice koju igraju.
  Prva bi bila direktna. Deca koja duže igraju nasilne video igrice će biti agresivnija.
  Druga veza je da se ispoljavaju znakovi agresije nakon igranja.
  Nisu našli dokaze ni za jednu.
 • ‚‚Tinejdžeri mogu da se osećaju besno nakon igranja, ali to je zbog takmičarske prirode igrica”, rekao je profesor Przibilski.
 • Endru Przibilski i Neta Vejnštajn su sigurni u ovo istraživanje zbog metoda koje su korišćene. Kaže da su protekla istraživanja tražila način da potvrde svoje mišljenje.
Video igra: Witcher 3

Igrice su napravljene da nas zabave! Ako se nervirate, ostavite ih i radite nešto drugo.“, poručuje nam Przibilski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *